En af vore formødre

I 2016 er det 100 år siden, at den første kvinde begyndte at undervise på KU.

Det var Valfrid Palmgren Munch-Petersen, som den 4. april 1916 holdt forelæsning i svensk litteratur på Nordisk Filologi. To år efter fik hun en slags fastansættelse og en løn på 200 kr. om måneden. Rigtig ansat blev hun først i 1920 i et personligt lektorat vedtaget i Folketinget. Kvinder kunne først ansættes som embedsmænd i det offentlige i 1921.

Valfrid Palmgren er aktuel, fordi Svensk Bibliotekarforening i år fejrer 100 år og har medvirket til en biografi om Valfrid Palmgren (Lena Lundgren m.fl.: Böcker. Bibliotek Bildning). Hun var nemlig pioner med opbygning af det svenske folkebibliotek, herunder Stockholms børne- og ungdomsbibliotek. I en alder af 33 år flyttede hun til Danmark på grund af giftermål og blev mor til Gustav Munch-Petersen. Således ”optræder” hun også som farmor i den nye dokumentariske film om forfatteren.

Valfrid Palmgren var med fra Kvinderegensens grundlæggelse, og var efor fra 1941 til 1957. Bogen kan findes i biblioteket

IMG_3960